Uleiurile Esentiale (UE) sunt solutii naturale si alternative la cele chimice.

Cand mirosi un trandafir sau cand treci pe langa un camp de levantica sau daca te incanta menta proaspat taiata – ceea ce simti sunt uleiurile esentiale din plante, care sunt de altfel sistemul natural de protectie al plantelor si care pe langa calitatea aromatica (mirosul incantator) au si calitati terapeutice.

Uleiurile esentiale sunt extracte din plante, foarte concentrate, de 10-70 ori mai potente decat plantele in sine, produse prin distilare sau presare la rece.

Uleiurile esentiale sunt lichide volatile provenite din petale, frunze, radacina, scoarta, seminte, tulpina, fructe etc iar ceea ce determina puritatea unui ulei esential sunt constituentii chimici. Un ulei esential poate contine pana la 300 de constituenti chimici iar proportia acestora are rol predominant in puritatea si potenta uleiului respectiv. Acestia pot fi afectati de o serie de factori cum ar fi: partea plantei din care este extras uleiul, sol, ce fertilizatori sunt folositi, regiune geograficaclimataltitudinecand se recolteaza si prin ce metoda, si procesul de distilare. Uleiurile esentiale pure sunt obtinute prin simpla extractie a acestor componenti aromatici, fara nici un adaos chimic. Distilarea trebuie facuta la temperaturi si presiuni controlatefara solventi chimici si lent (cam sase ore).

Cele mai multe medicamente astazi sunt inspirate din plante apoi recreate sintetic in laborator – de aceea pot fi toxice, cu multe efecte adverse si pot crea dependenta.  Uleiurile esentiale sunt insa naturaleusor de aplicatfara efecte adverse (cu interactiuni minime medicamentoase), si cu o gama LARGA de utilitati.

Pentru ca au molecule foarte mici (structura micromoleculara) si sunt liposolubile (se absorb rapid, inclusiv in interiorul celulei) sunt eficiente si in infectii virale. Ele pot traversa si membrana hemato-encefalica de aceea pot fi mai eficiente decat citostaticele in tratarea unor tumori cerebrale (Frankincense si Sandalwood). De pe piele se absorb in 30 de secunde iar in 20 de minute au potentialul de a afecta toate celulele din corp, ca mai apoi sa se metabolizeze ca orice alt nutrient. Nu se acumuleaza in tesuturi.

Uleiurile esentiale sunt antioxidanti puternici. Multe au capacitati antibacteriene, antivirale, antiseptice, antitumorale, antiparazitare si antifungice. Ele s-au dovedit a fi capabile de a distruge multe bacterii si virusuri daunatoare, sprijinind simultan sistemul imunitar al organismului.

Unele uleiuri esentiale au un rol important in detoxifiere. De exemplu uleiul de Rozmarin amplifica activitatea enzimatica a ficatului, organul cu rol principal in detoxifiere.

Uleiurile esentiale sunt volatile, aromatice, si cu activitate antimicrobiana. Cand sunt difuzate (sub forma de aburi, la rece) – activitatea antibicrobiana este amplificata chiar la unele (ex Menta) decat atunci cand sunt folosite in forma lor lichida. Acest efect se datoreaza faptului ca uleiurile sub forma de vapori se combina cu ionii negativi pentru o actiune sinergista de purificare si dezinfectare a aerului. In plus, difuzate, ele vor avea efect si in distrugerea mirosurilor neplacute din casa – miros proaspat, frumos, obtinut natural.

Ueiurile esentiale sunt folosite in sanatate, pentru a sprijini organismul in procesul de autovindecare, in cosmetica (pot inlocui aproape toate produsele folosite in ingrijirea personala – creme, lotiuni, pasta de dinti, sampon etc), in gospodarie (ca si produse de curatenie), si chiar la gatit.