AROMATERAPIE

Uleiurile esențiale sunt absorbite rapid de receptorii de miros, care au o legătură directă cu sistemul limbic prin intermediul nervului olfactiv. Sistemul limbic este o parte a creierului care suportă o varietate de funcții, inclusiv mirosul, emoțiile, comportamentul și memoria. Aromaterapia oferă o abordare holistică în susținerea sănătății și bunăstării, prin puternicele proprietăți terapeutice ale moleculelor aromatice care se găsesc în uleiurile esențiale de grad/calitate terapeutică (therapeutic-grade oils).

Trei calități ale uleiurilor, care lucrează în armonie, oferă aromaterapiei o gamă largă de beneficii unice pentru sănătate: emoționale, fizice și mentale.

 • Parfumul, prin care este puterea moleculelor aromatice este dirijată spre bulbul olfactiv, direct către părțile centrale ale creierului, acolo unde este influențat echilibrul hormonal, sistemul imunitar este stimulat, iar sistemele corporale sunt echilibrate. Aromele pot avea influență directă asupra emoțiilor și memoriei dumneavostră, permițând aromaterapiei să aibă o puternică influență pozitivă asupra aproape oricărui aspect al sănătății dumneavoastră.
 • Chimia și activitatea sau acțiunea terapeutică a moleculelor aromatice asupra celulelor corpului. Există cel puțin 3.000 de componente chimice cunoscute care se găsesc în uleiurile esențiale. Un ulei relativ simplu poate conține de la 80 până la 300 de astfel de componente; iar un ulei precum cel de lavandă sau de ghimbir este mult mai complex. Toți acești compuși aromatici au acțiuni terapeutice documentate științific care lucrează în sinergie unul cu celălalt în oricare dintre uleiuri și care pot fi amestecate pentru a obține efecte terapeutice specifice.
 • Frecvența, ceva asemănător xi-ului (sau chi-ului) din tai chi, xigong și acupunctură, care permite uleiurilor să mărească nivelurile de energie ale corpului dumneavoastră, să sporească funcționarea sistenului imunitar, promovând un sentiment general de sănătate și bunăstare mai profunde.

Trei modele ale aromaterapiei

Există trei modele sau școli de gândire în aromaterapie: cea franceză, cea germană și cea englezească.

 • Modelul englezesc promovează diluarea unei cantități mici de ulei esențial într-o bază de ulei vegetal (de obicei, la 1-3% din concentrație) și masând corpul pentru a produce un efect relaxant și a reduce stresul.
 • Modelul franțuzesc prescrie ingestia uleiurilor esențiale de rang terapeutic, în mod obișnuit prin adăugarea mai multor picături de ulei în miere, pe o bucată de pâine sau într-o cantitate mică de ulei vegetal, și ingerând-o. Aceasta se bazează, de asemenea, pe aplicarea locală în formă pură (nediluată) a uleiurilor esențiale.
 • Modelul german se concentrează pe inhalarea uleiurilor esențiale, bazându-se pe credința că efectul compușilor aromatici ai uleiurilor asupra creierului pot îmbunătăți în mod direct funcționarea multora dintre sistemele corpului.

Fiecare dintre aceste modele are beneficiile sale și, împreună, ele demonstrează cât de versatile și cât de puternice pot fi aceste uleiuri esențiale, folosite în scop aromaterapeutic.

Unele uleiuri esențiale induc efecte revigorante sau revigorante, în timp ce altele sunt mai calmante. Difuzia este una dintre cele mai simple metode de utilizare aromatică a uleiurilor esențiale. Difuzoarele care utilizează aer rece sau apă sunt ideale. Totuși, folosirea aromatică a uleiurilor esențiale nu necesită dispozitive speciale de difuzie.

Puteți obține aceleași beneficii pentru sănătate prin simpla plasare a câtorva picături de ulei esențial în palma mâinii, care este cuprinsă în jurul nasului în timp ce respirați adânc.

Utilizări aromatice suplimentare Pentru uleiurile esențiale includ:

 • Aplicați ulei pe o bilă de bumbac și plasați-l în orificiile de ventilație ale vehiculului
 • Amestecați uleiurile într-o sticlă de pulverizare cu apă și ceață peste mobilier, covor sau lenjerie de pat
 • Adăugați ulei la un șir de rufe sau la foile de uscător
 • Utilizați în mașini de curățat suprafețele de uz casnic

APLICATE LOCAL (TOPIC)

Aplicarea locală este o metodă foarte eficientă pentru aplicarea uleiurilor esențiale. Deoarece uleiurile esențiale au greutăți moleculare reduse și sunt solubile în lipide, ele penetrează ușor pielea. După absorbție, ei rămân în zona aplicată pentru un beneficiu localizat.

Deși uleiurile esențiale sunt ușor absorbite, există multe modalități de creștere a absorbției. Utilizarea unui masaj ușor va crește fluxul de sânge în zona de aplicare, la rândul său, îmbunătățind distribuția în întregul corp. Utilizarea uleiului de purtător poate crește absorbția, mai ales în pielea uscată sau în formă de fulgi, deoarece ajută la hidratarea pielii și la încetinirea evaporării uleiului.

Pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta o sensibilitate a pielii, în special pe pielea tânără sau sensibilă, este recomandabil să folosiți ulei de purtător (cum ar fi Ulei de cocos fracționat) pentru a dilua uleiuri mai puternice și pentru a încerca un ulei pentru prima dată. Raportul de diluție recomandat este de obicei o picătură de ulei esențial la trei picături de ulei de purtător.

Este întotdeauna recomandabil să utilizați mai multe doze mici pe parcursul zilei, decât o singură doză mare. Începeți cu cea mai mică doză posibilă (1-2 picături). O doză locală poate fi repetată la fiecare 4-6 ore după cum este necesar. Deoarece fiecare persoană este unică, doza va varia pentru fiecare persoană în funcție de mărime, vârstă și starea generală de sănătate.

Zone benefice pe care le puteți aplica uleiuri esențiale

 • Gât
 • Frunte și tâmple.
 • Piept și abdomen.
 • Maini, picioare, talpa.

Alte metode eficiente de aplicare locală.

 • Adăugați câteva picături de ulei într-o baie caldă
 • Faceți o compresă caldă sau rece prin înmuierea unui prosop sau a unei pânză în apă, adăugând uleiuri esențiale și apoi aplicând în zona dorită
 • Adăugați ulei într-o loțiune sau cremă și apoi aplicați pe piele

Zonele sensibile care trebuie evitate:

 • Unele zone faciale, cum ar fi pielea din jurul ochilor
 • Ochii și urechile interioare
 • Piele deteriorată, sau rănită în alt mod

O schema de utilizare locala a uleiurilor esențiale găsiți aici: LOCAL

UTILIZAREA INTERNĂ

Anumite uleiuri esențiale au o istorie culinară bogată și pot fi folosite ca suplimente alimentare care susțin o varietate de condiții sănătoase. Când presărați scorțișoară pe fulgi de ovăz, sorbiți o cană de ceai de menta sau adăugați frunze proaspete de busuioc la spaghete, consumați de fapt niște compuși volatili aromatici de ulei esențial.

Uleiul esențial contribuie la multe beneficii asupra sănătății, precum și la aromele și proprietățile aromelor la alimente. În forma lor concentrată, uleiurile esențiale pot fi folosite ca suplimente alimentare pentru beneficii mai bine direcționate și mai puternice pentru sănătate. Utilizarea internă este o metodă foarte sigură și eficientă de aplicare datorită proceselor fiziologice sofisticate ale corpului nostru.

Când sunt ingerate, uleiurile esențiale intră direct în fluxul sanguin prin intermediul tractului gastro-intestinal, unde sunt transportate în restul corpului. Uleiurile esențiale sunt solubile în lipide, astfel încât acestea sunt ușor de transportat la toate organele corpului, inclusiv la nivelul creierului. Apoi, ca toate lucrurile pe care le consumăm, uleiurile esențiale sunt metabolizate de ficat și de alte organe și apoi sunt excretate.

Compoziția uleiurilor esențiale este foarte complexă. Fiecare constituent posedă un set unic de proprietăți biochimice care reacționează cu celule și organe în moduri diferite. Deși aceste mecanisme de acțiune nu sunt complet înțelese, rezultatele pozitive finale au fost demonstrate. Cu toate acestea, organismul este echipat numai pentru a manipula dozele corespunzătoare de uleiuri esențiale.

Trebuie să se respecte cu strictețe dozarea adecvată în conformitate cu recomandările de etichetare și alte ghiduri profesionale pentru a evita toxicitatea.

Metode eficiente de aplicare internă

 • Utilizați uleiuri în rețete de gătit sau de coacere pentru a înlocui ierburile proaspete sau uscate și mirodenii
 • Amintiți-vă că uleiurile esențiale sunt mult mai puternice decât plantele și condimentele uscate sau proaspete, deci începeți cu o cantitate foarte mică
 • Pentru uleiuri mai puternice, poate fi mai bine să le administrați prin scobitori (se scufundă capătul unei scobitori curate în ulei și apoi se adaugă la mâncare) și nu picături
 • Adăugați uleiuri esențiale în apă, smântână, lapte, ceai sau alte băuturi
 • Luați uleiurile esențiale intern într-o capsulă vegetală sau adăugați într-o cantitate mică de miere sau iaurt.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.